ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

De kracht van Orthomoleculaire Therapie is de oorzaak aanpakken i.p.v. aan symptoombestrijding doen.

“We gaan samen op zoek naar jouw optimale gezondheid”

Vermoeidheid, depressie, burn-out, darmklachten, allergieën, intoleranties, slaapproblemen, gewrichtsklachten, verhoogde cholesterol, …

Heb jij één of meerdere van bovenstaande klachten? Hier is iets aan te doen! Met de juiste voeding, suppletie en leefstijl kunnen je klachten verbeteren of zelfs verdwijnen.

De kracht van Orthomoleculaire Therapie is de oorzaak aan te pakken van de klachten i.p.v. aan symptoombestrijding te doen. Door het aanpakken van de oorzaak kan het lichaam de gelegenheid krijgen zichzelf weer te herstellen.

Samen draaien we de film terug om de oorsprong van de klachten te achterhalen: wat is er de afgelopen tijd veranderd, wat is je voorgeschiedenis, waarom heb je stress, … Vaak is het symptoom namelijk niet het echte probleem, maar de weg naar de oplossing. We kijken naar het lichaam als geheel, zowel fysiek als mentaal en brengen dit weer in balans.

Werkwijze consultaties

Vóór het intake consult zal ik je een specifieke vragenlijst toesturen die je thuis op je gemak kan invullen. Je bezorgt mij deze terug, eventueel aangevuld met onderzoeksresultaten. Deze kan ik dan zorgvuldig analyseren als voorbereiding op ons eerste gesprek.

Tijdens het eerste consult neem ik ruim de tijd om samen met jou jouw situatie nóg beter in kaart te brengen. Het kan zijn dat ik ook je lengte, je gewicht en taille omvang meet en als het relevant is zal ik je ook vragen je bloed te laten onderzoeken. Nadat dit (deels) opgehelderd is, zal ik je al wat praktische tips meegeven.

We plannen dan een tweede consultatie in waarin ik je een gedetailleerd behandelplan zal voorstellen. Samen kijken we
wat er wel of juist niet haalbaar is voor jou.

Wat kan je verwachten van het behandelplan?
Afhankelijk van jouw situatie en verstoorde functies krijg je advies over:

Z

Voeding

Z

Stressreductie

Z

Beweging

Z
Supplementen
Z

Bioritme

Z
Ademhaling

Tarieven

Via telefoon +32 475 79 53 56 of het aanvraagformulier kan je een afspraak maken in de praktijk in Maaseik of online via zoom. Je krijgt via mail een specifieke vragenlijst en een voedingsdagboek om in te vullen.

Intake gesprek

Tijdens dit gesprek leren we mekaar kennen en bespreken we de vragenlijst. We bespreken met welk doel of klacht je aan het werk wilt gaan. We kijken naar jouw persoonlijke situatie, voedingspatroon, gezondheid en leefstijl.

Duur: 60′ – 90′
Prijs: €90

→ Maak een afspraak

Opvolg consult

Tijdens dit gesprek ontvang je jouw persoonlijk voedings- en leefstijl plan. Geen ingewikkelde dieëten, recepten, poeders of shakes. Maar een advies passende bij jouw doel en persoonlijke situatie. We nemen het plan samen door en ik beantwoord al je vragen.

Duur: 45′ – 50′
Prijs: €60

→ Maak een afspraak

Korte vragen per e-mail

Voor korte vragen en/of het bespreken van de voortgang.

Prijs: €10

→ Maak een afspraak

Orthomoleculaire therapie volgens kPNI

In mijn praktijk maak ik gebruik van kennis uit de Orthomoleculaire geneeskunde en de klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI). Ik leg je graag uit wat dit allemaal inhoudt.

Orthomoleculaire geneeskunde

“orthos’ betekent juist en ‘moleculair’ verwijst naar de stoffen waaruit het lichaam is opgebouwd en die het lichaam nodig heeft om processen goed uit te voeren. De basis van de orthomoleculaire geneeskunde is de reguliere medische kennis in combinatie met kennis uit de voedingswetenschap. Orthomoleculaire geneeskunde gaat over het behouden en/of optimaliseren van de gezondheid door inzet van optimale doseringen van voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vetzuren, aminozuren).

De kennis en toepassing is veelal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Voedingsstoffen zijn nodig voor de opbouw van het functioneren van het lichaam. Wanneer er een tekort aan één of meerder voedingsstoffen ontstaat leidt dat tot een verminderde functie van organen. Als gevolg ontstaan klachten. Door het tekort aan te vullen verminderen of verdwijnen de klachten.

kPNI

kPNI staat voor klinische Psycho-Neuro-Immunologie, een jonge wetenschap die zich bezig houdt met het onderzoeken van de samenhang tussen de psyche (gedachtes en gevoelens), het zenuwstelsel en het immuunsysteem. PNI had net zo goed Psycho-Neuro-endocrino-SociaMusculo-immunologie kunnen heten, aangezien alle systemen in het lichaam met elkaar samenwerken. In de loop der jaren is deze wetenschap praktisch gemaakt, zodat we deze kennis in de praktijk kunnen gebruiken. Vandaar het woord ‘klinisch’ voor de PNI.

De kPNI gaat er vanuit dat alle systemen met elkaar verbonden zijn en dat een verstoorde functie van het ene systeem gegarandeerd leidt tot een verstoring in andere systemen.
Om erachter te komen waar de oorzaak van de klachten ligt is het belangrijk om alles in één geheel te bekijken. Ooit keken geneeskundigen op die manier naar klachten, maar na verloop van tijd zijn er in de reguliere geneeskunde specialisaties ontstaan. Hierdoor zijn geneeskundige expert geworden op één gebied en zijn zij niet meer in staat om het geheel te zien en de verbindingen tussen alle systemen.

Dit heeft ertoe geleid dat men bijvoorbeeld bij een depressie alleen naar het hoofd (psyche) kijkt en niet naar de rest van het lichaam. Hierdoor is het bijna onmogelijk om de oorzaak van de depressie te achterhalen. Een depressie wordt namelijk niet alleen door psychische factoren veroorzaakt. Vaak ontstaat een depressie als gevolg van een ontsteking door een ‘lekkende darm’ en een verkeerde samenstelling van darmbacteriën. De darmen en hersenen staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. In veel gevallen is een depressie dus eigenlijk een darmprobleem. En als je de darmfunctie herstelt vermindert of verdwijnt de depressiviteit.

De evolutie als basis

De huidige mens is het product van miljoenen jaren evolutie. kPNI ziet de evolutionaire biologie als basis voor de ontwikkeling van diagnostische middelen en behandelingen. Geneeskunde is gebaseerd op biologie en dat is vervolgens weer gebaseerd op de evolutie. Zonder kennis van de evolutie is het onmogelijk om de oorzaak van ziekten effectief aan te pakken.

“Biology is nothing without evolution and medicine in nothing without biology”

Energie is de drijfveer achter evolutie. Een tekort aan energie door een verstoorde energieverdeling binnen het lichaam speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van chronische klachten. Een tekort aan energie in een bepaald lichaamsdeel leidt namelijk tot een verminderde functie en klachten. Het herstellen van de energieverdeling in het lichaam speelt daarom een hoofdrol binnen de kPNI.

“it’s all about energy”

Het symptoom is niet het echte probleem

Bij kPNI staat het opsporen van verstoorde lichaamsfuncties centraal. Verstoorde functies zijn namelijk de echte oorzaak van klachten. Als je deze verstoorde mechanismen hebt gevonden en die zo goed mogelijk oplost hoef je daarna niet meer jarenlang een behandeling te blijven volgen. Het probleem is dan namelijk (deels) opgelost en de klachten zullen verminderen of zelfs verdwijnen.

Een kPNI behandeling is gericht op het oplossen van verstoorde werkingsmechanismen door middel van voeding, leefstijl en supplementen.

Begrijpen hoe het zit

Bij een consult speelt ‘deep-learning’ een belangrijke rol. Er wordt ruim de tijd genomen om tot in detail uit te leggen hoe lichaamsfuncties werken, waardoor zij verstoord worden en hoe je ze weer kunt herstellen. Dit is een belangrijk aspect van het consult, want als je snapt ‘hoe’ en ‘waarom’ functies verstoord raken, en ‘hoe’ je ze weer kunt herstellen, kun je er iets aan doen. Ook zorgt het ervoor dat je gemakkelijk je gedrag kunt veranderen.

Welke effecten mag je verwachten

Ik ben geen tovenaar. Ook heb ik geen wonderpil voor je. En helaas kan ik niets garanderen, net als andere therapeuten en artsen. Het is lastig om te voorspellen wat het effect op jouw klachten zal zijn. Het succes van mijn aanpak is grotendeels afhankelijk van jouw eigen inzet. Vaak zijn er meerdere mechanismen verstoord die hersteld moeten worden. Dit betekent dat er meestal meerdere consulten nodig zijn. Het aantal consulten is afhankelijk van het individu en zijn of haar persoonlijke situatie. Veel cliënten merken na éen of twee consulten al positieve effecten zoals:

Z
Meer energie
Z
Betere nachtrust
Z
Vermindering vetmassa
Z
Betere spijsvertering
Z
Betere stemming
Z
Mooiere huid, haar en nagels
Z
Beter geheugen
Z
Betere concentratie

Veel gestelde vragen

Voor wie is deze therapie geschikt?
 • Een chronische klacht hebt.
 • Last hebt van langdurige vermoeidheid.
 • Stress ervaart.
 • Niet lekker in je vel zit en niet weet waarom.
 • ‘Uitbehandeld’ bent bij je reguliere arts.
 • Meer wilt weten over gezonde voeding en leefstijl.
 • Als je restklachten hebt na covid.
  In mijn praktijk gebruik ik voeding en leefstijl als ‘medicijn’. Dit betekent dat het veranderen van de voeding en leefstijl een centrale rol speelt binnen mijn aanpak. Deze aanpak is geschikt voor mensen die de echte oorzaak van hun (rest)klachten willen aanpakken en daarvoor ook bereid zijn om hun voeding en leefstijl aan te passen. Als je niets of weinig aan je voeding of leefstijl wilt doen, dan ben je hier niet aan het juiste adres.
Hoeveel consulten zijn er gemiddeld nodig?
Hoeveel consulten er nodig zijn hangt van je doel/klachten af. Meestal merken mensen na één à twee consulten al een positief effect (vermindering van symptomen), maar om chronische klachten goed aan te pakken en de oorzaak zo goed mogelijk op te lossen zijn vaak meerder consulten nodig. Het aantal benodigde consulten is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Vervolgconsulten vinden meestal binnen 6 tot 10 weken plaats.
Kunnen supplementen bijwerkingen hebben?
Gebruik je natuurlijke supplementen, dan zijn er vrijwel nooit bijwerkingen. Het is belangrijk je supplementen gebruik te bespreken met je therapeut. Soms kunnen er bijwerkingen optreden in combinatie met reguliere medicijnen.
Wanneer kies ik voor een reguliere arts en wanneer voor een orthomoleculair therapeut?

Zowel reguliere artsen als therapeuten spelen uiteraard een belangrijke rol in onze gezondheid.
Als vuistregel kunnen we aanhouden dat we voor acute klachten naar de huisarts gaan en voor chronische klachten naar een orthomoleculaire specialist.
Houdt bij de keus ervan de volgende dingen voor ogen:

 • Lost degene de oorzaak op, of krijg ik een symptomatische behandeling
 • Wordt ik persoonlijk behandeld of volgens een vast protocol?
 • Wordt er naar mijn verhaal geluisterd?
Hoe wordt onderzoek, zoals bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek gedaan?
Tijdens het consult geef ik suggesties van onderzoeken die waardevol kunnen zijn. Bloedonderzoek kan vaak deels via je arts worden aangevraagd. De bloedwaarden die je arts niet kan/wil meten kan ik voor je aanvragen.
Wat zijn de kosten van onderzoek, zoals bloed- of ontlastingsonderzoek?
Dit verschilt per individu. De kosten zijn afhankelijk van wat er nodig is. Met betrekking tot bloedonderzoek hangt het af van in hoeverre bloedonderzoek via je arts aangevraagd kan worden. Ontlastingsonderzoek moeten we zelf aanvragen, aangezien de testen van artsen vaak te beperkt zijn.
Wat zijn de kosten van supplementen?
Dat verschilt per individu. Het is namelijk afhankelijk van wat je nodig hebt en in welke dosering. Ik adviseer enkel supplementen van topkwaliteit. De supplementen kun je zelf online bij de leverancier bestellen.
Ik zal de link naar elk product in het behandelplan zetten, zodat je weet welk product ik adviseer. Uiteraard kun je ook besluiten om de supplementen in een andere (web)winkel te kopen. Doe vooral wat voor jou het makkelijkste is. Wel raad ik je aan om het voorgeschreven merk te gebruiken, zodat je van hoge kwaliteit verzekerd bent.
Kan een consult ook op afstand?
Ja, consulten kunnen via zoom plaatsvinden. Ik kan dan ook mijn beeldscherm met je delen, waardoor ik je het een en ander kan laten zien.
Kan ik na het consult vragen via mail stellen?
Ja, na het consult kun je eventuele vragen via mail stellen. Voor de tijd die ik besteed aan het beantwoorden van de mail reken ik het mailtarief. Zie ‘tarieven’ voor meer informatie hierover.
Hoe lang moet ik fase 3 toepassen?
Afhankelijk van hoeveel gewicht je wenst te verliezen, kan deze fase variëren van een paar weken tot maanden, zelfs jaren. Na gemiddeld 1 à 2 maanden zal je lichaam ‘fat-adapted’ zijn en gemakkelijker vetten als hoofdbron voor energie gebruiken. Op dat moment kun je kiezen om over te stappen naar fase 4, naar een flexibele low-carb- leefstijl met ruimte voor trage koolhydraten.
Is telefonisch contact mogelijk?
Alle communicatie buiten de consulten om vindt alleen via mail plaats, want dan kan alles direct in jouw dossier opgeslagen worden.