Een klassieker: tomaat – garnaal

Een klassieker: tomaat – garnaal

We zijn altijd opzoek naar vernieuwde recepten maar wat is er mis met onze klassiekers? In dit recept maak ik een gezondere versie van een bekende klassieker, nl. tomaat-garnaal of zoals de meeste Vlamingen het kennen, Tomaat Crevette. Meestal wordt voor dit gerecht...

Chia Pudding

Chia Pudding

Dit is een eenvoudig recept voor chia pudding maar zó veelzijdig in gebruik.Varieer zeker met verschillende soorten plantaardige melk, amandel-, kokos- of hazelnoot melk. Wil je een romigere structuur probeer dan eens kokosroom. Je kan de pudding met elk soort soort...

Vis curry met zeekraal en bloemkoolrijst

26 aug 2021 | Hoofdgerechten, Recepten

Japanners weten al heel lang dat zeewier gezond is. Daar eten ze al duizenden jaren zeewier.
Zeewier en algen bevatten gezonde stofjes, zoals bv. astaxanthine, dit is een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende effecten.

Groenten bevatten over het algemeen veel gezonde vitaminen en mineralen, maar zeegroenten spannen wat dit betreft de kroon. Er zijn inmiddels zo’n 500 eetbare soorten bekent, per soort verschilt uiteraard de samenstelling , maar over het algemeen kun je zeggen dat zeegroenten rijk zijn aan:

  • Jodium
  • Calcium
  • Magnesium
  • Ijzer
  • Kalium
  • Fosfor
  • Mangaan

Ook bevatten zeegroenten vele spoorelementen, die nauwelijks in andere voedingsmiddelen te vinden zijn.
Zeewier kent dus vele gezondheidseffecten. Onderzoek laat zien dat sommige wieren ontstekingen kunnen remmen.

Zeewieren kunnen waarschijnlijk ook helpen hartziekten te voorkomen doordat het helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden.

In traditionele Chinese geneeskunde en Japanse volksgeneeskunde zijn zeewieren al lang in gebruik om kankertumoren te behandelen, dit omdat ze de geprogrammeerde celdood van tumorcellen verhoogt, de groei van nieuwe bloedvaten die tumoren voeden voorkomt, de hechting van tumorcellen tegengaat en het uitzaaien remt.

Andere onderzoeken laten zien dat deze zeegroenten antivirale eigenschappen bevatten en zo bezitten ze ook prebiotische bestanddelen die weer een gunstig effect hebben op onze darmen.
Maar voordat je denkt dat je hiervoor dagelijks enorme hoeveelheden zeewier moet eten…dat is niet zo. Zelfs een kleine hoeveelheid wier geeft hier al een groot effect.

Echter wanneer je schildklierproblemen hebt raad ik het eten van zeewieren af . Zeewier kan een grote hoeveelheid jodium bevatten. Hoewel je voor de aanmaak van schildklierhormoon een klein beetje jodium nodig hebt, betekent dit niet dat je bij schildklieraandoeningen veel jodium moet innemen. Uit onderzoek blijkt dat jodium een negatief effect kan hebben op auto-immuunziekten van de schildklier, de ziekte van Graves en de ziekte van Hashimoto.

Hoe kun je zeewier het beste eten? Zeewieren kun je op allerlei manieren aan je voedingspatroon toevoegen, denk aan sushi met nori-vellen, strooi gedroogde dulse vlokken over je salade, voeg eens wat kombu toe aan je zelf getrokken botten-bouillon, strooi regelmatig zeezout verrijkt met zeewier over je gerecht of probeer eens een gezonde snack op basis van zeewier.

Ingrediënten
  • Vis curry
  • 1 rode spaanse peper
  • 1 ui
  • stuk gember van 2cm
  • 2 teentjes knoflook
  • kokosolie
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • 1/2 theelepel fenegriekzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels garam massala
  • 1 blik, 400 ml, kokosroom
  • 1 glas water
  • zeezout
  • 300 gram witte vis naar keuze
  • handvol zeekraal
  • cherry tomaatjes
  • Bloemkoolrijst
  • 1/2 bloemkool
  • peterselie
  • Frisse komkommersalade
  • 1 komkommer
  • chilivlokken
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • sap van halve citroen
  • olijfolie
Bereiding
  1. Begin met de komkommer over de lengte in vieren te delen, verwijder de zaadlijsten en snij in kleine stukken.
  2. Strooi chilivlokken en de sesamzaadjes over de komkommer en breng verder op smaak met wat citroensap, olijfolie en eventueel een snufje zeezout.
  3. Voor de curry, snij de spaanse peper doormidden en verwijder de zaadlijsten, schil de gember en doe ze samen met de ui en knoflook in een blender. Hak alles fijn. Heb je geen blender dan kan je ook alles gewoon fijn snijden.
  4. Plaats een koekenpan op laag vuur met wat kokosolie, voeg het mosterd- en fenegriekzaad toe en bak totdat het mosterdzaad begint te poffen.
  5. Voeg nu het uien mengsel toe en bak even aan,
  6. voeg nu de kurkuma en garam massala toe en bak even mee.
  7. Blus het geheel met de kokosroom en wat water
  8. Laat het geheel op laag vuur zachtjes inkoken.
  9. Wanneer de saus is ingedikt leg je er de stukken vis in samen met de zeekraal en tomaatjes
  10. Laat even sudderen totdat de vis gaar is.
  11. In de tussen tijd snij of mix de bloemkool samen met de peterselie fijn.
  12. Plaats een pan op het vuur met een scheutje olijfolie, bak hierin de bloemkoolrijst totdat deze gaar is, dit duurt maar een paar minuten.
  13. Eet smakelijk!

‘Ik zie graag je creatie verschijnen op Instagram.
Tag @peggythaens.’

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief!

Een klassieker: tomaat – garnaal

Een klassieker: tomaat – garnaal

We zijn altijd opzoek naar vernieuwde recepten maar wat is er mis met onze klassiekers? In dit recept maak ik een gezondere versie van een bekende klassieker, nl. tomaat-garnaal of zoals de meeste Vlamingen het kennen, Tomaat Crevette. Meestal wordt voor dit gerecht...

Chia Pudding

Chia Pudding

Dit is een eenvoudig recept voor chia pudding maar zó veelzijdig in gebruik.Varieer zeker met verschillende soorten plantaardige melk, amandel-, kokos- of hazelnoot melk. Wil je een romigere structuur probeer dan eens kokosroom. Je kan de pudding met elk soort soort...