Een klassieker: tomaat – garnaal

Een klassieker: tomaat – garnaal

We zijn altijd opzoek naar vernieuwde recepten maar wat is er mis met onze klassiekers? In dit recept maak ik een gezondere versie van een bekende klassieker, nl. tomaat-garnaal of zoals de meeste Vlamingen het kennen, Tomaat Crevette. Meestal wordt voor dit gerecht...

Vis curry met zeekraal en bloemkoolrijst

Vis curry met zeekraal en bloemkoolrijst

Japanners weten al heel lang dat zeewier gezond is. Daar eten ze al duizenden jaren zeewier.Zeewier en algen bevatten gezonde stofjes, zoals bv. astaxanthine, dit is een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende effecten. Groenten bevatten over het algemeen veel...

Zaden Crackers

Zaden Crackers

Ben je ook opzoek naar een lekkere gluten-vrije cracker? Dan is dit recept precies wat je zoekt. Maak deze crackers met alle soorten zaden die je maar kan vinden in je keukenkastje. Ze zijn niet alleen gluten-vrij maar ook low-carb, simpel te maken en klaar in 30...

Noten granola

7 apr 2021 | Basics, Recepten

Deze gluten- en suiker-vrije granola zal je verlangen naar een zoet ontbijt zeker bevredigen.

Deze geweldige granola van noten en zaden, is gemaakt met walnoten, amandelen, paranoten, lijnzaad, pompoenpitten,….. alle noten en zaden die je maar kan vinden in je keukenkastje.

Dit eenvoudige recept met noten en zaden is gluten- en suiker-vrij, vol met gezonde vetten en voedingsstoffen en oh zo crunchy!

Het is een van mijn favoriete ontbijtrecepten, lekker met wat kokosyoghurt of -melk en wat kleurrijke bessen. Maar het is ook een heerlijke topping voor over je fruitsalade.

De kant-en-klare granola’s of muesli’s die je in de winkel koopt zitten vaak vol met (verborgen)suikers en bevatten meestal ook gluten. Dit recept is een super alternatief voor de granola’s uit de winkel, het is simpel te maken, je kan lekker variëren met noten, zaden en specerijen, en bovenal….je keuken zal heerlijk ruiken.

Het is ook zeker een gezond alternatief voor je kinderen. Het is voedzamer dan de bekende ontbijtgranen, ze zullen langer verzadigd zijn waardoor ze minder gaan snacken, en het is ook nog eens goed voor hun concentratie.

Ingrediënten

› 250g noten mix, walnoten, paranoten, amandelnoten, macadamia’s, pistache, …
› 40g pompoenpitten
› 80g lijnzaad
› 30g kokosschaafsel
› 50g amandelmeel
› 3/4 theelepel kaneel
› 1 theelepel vanillepoeder
› 1/2 theelepel zeezout
› 1 eetlepel kokosolie

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Weeg alle ingrediënten af en voeg samen, behalve de kokosolie.
  4. Doe de mix in een mixer en pulseer totdat de noten grof zijn maar niet te fijn. Heb je geen mixer hak de noten dan grof met een mes.
  5. Smelt de kokosolie even in een pannetje op laag vuur.
  6. Voeg de olie door de grof gehakte noten en meng alles goed door elkaar.
  7. Verdeel het de noten en zaden over de bakplaat.
  8. Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
  9. Bak voor 5 minuten en schep het mengsel om.
  10. Plaats terug in de oven voor 5 minuten en herhaal de vorige stap.
  11. Blijf dit herhalen totdat de noten goud bruin gekleurd zijn, normaal is de granola klaar na 4′ omscheppen.
  12. Neem de granola uit de oven en laat afkoelen.
Tips & Trucks
  • Varieer zeker eens met verschillende soorten noten en zaden.
  • In plaats van kaneel kan je ook eens gemberpoeder gebruiken, dit geeft een pittige bite aan je granola.
  • Serveer met kokosmelk of -yoghurt en wat fruit.
  • Verkies je toch wat meer zoetigheid, voeg dan een eetlepel honing of ahornsiroop toe.
  • Trek in chocolade, voeg dan eens een lepel rauwe cacaopoeder of cacao nibs toe.

‘Ik zie graag je creatie verschijnen op Instagram.
Tag @peggythaens.’

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief!

Een klassieker: tomaat – garnaal

Een klassieker: tomaat – garnaal

We zijn altijd opzoek naar vernieuwde recepten maar wat is er mis met onze klassiekers? In dit recept maak ik een gezondere versie van een bekende klassieker, nl. tomaat-garnaal of zoals de meeste Vlamingen het kennen, Tomaat Crevette. Meestal wordt voor dit gerecht...

Vis curry met zeekraal en bloemkoolrijst

Vis curry met zeekraal en bloemkoolrijst

Japanners weten al heel lang dat zeewier gezond is. Daar eten ze al duizenden jaren zeewier.Zeewier en algen bevatten gezonde stofjes, zoals bv. astaxanthine, dit is een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende effecten. Groenten bevatten over het algemeen veel...

Zaden Crackers

Zaden Crackers

Ben je ook opzoek naar een lekkere gluten-vrije cracker? Dan is dit recept precies wat je zoekt. Maak deze crackers met alle soorten zaden die je maar kan vinden in je keukenkastje. Ze zijn niet alleen gluten-vrij maar ook low-carb, simpel te maken en klaar in 30...

Chia Pudding

Chia Pudding

Dit is een eenvoudig recept voor chia pudding maar zó veelzijdig in gebruik.Varieer zeker met verschillende soorten plantaardige melk, amandel-, kokos- of hazelnoot melk. Wil je een romigere structuur probeer dan eens kokosroom. Je kan de pudding met elk soort soort...