KETOGENE LEEFSTIJL
Kies voor echte voeding, pure natuurlijke ingrediënten en haal het grootste deel van je calorieën uit gezonde vetten.
“ De effectiefste manier om vet te
verbranden … is door meer vet te eten!”
De populariteit van het ketogeen dieet groeit snel. Alleen is het ketogeen dieet eigenlijk geen dieet, maar een keto leefstijl. Een leefstijl waar je heel veel energie van krijgt. Een leefstijl die goed is voor je lijf en je gezondheid en je ook mentaal een boost geeft. Als je eenmaal de slag te pakken hebt, dan wil je niet anders meer.
Het principe van keto is eenvoudig. Als je weinig koolhydraten eet en het grootste deel van je calorieën uit gezonde vetten haalt, slaat je lichaam geen glucose op waaruit je normaal energie haalt maar gaat het op zoek naar een alternatieve brandstof: vet. Dat vet wordt afgebroken tot ketonen, vandaar de naam ketose.
Het keto voedingspatroon is laag in koolhydraten, medium in proteïnen en hoog in gezonde vetten. Het is wetenschappelijk bewezen dat koolhydraatarme voedingspatronen zeer effectief zijn om vet te verbranden en hoge bloeddruk, bloedsuiker problemen, overgewicht en vele andere chronische ziektebeelden te verbeteren.
Voor dit programma werk ik samen met het Ketogenics Institute in Nederland. Het Ketogenics Institute heeft een ‘Keto Leefstijl Programma’ ontwikkeld waarin je in 4 fases alles leert over een keto leefstijl. Met praktische lessen, video’s, werkbladen,
checklists, recepten etc. krijg je alle tools om je nieuwe leefstijl tot een succes te maken. In je eigen tempo kan je een jaar lang gebruik maken van de online omgeving.
En ik? Ik ben jouw keto coach in levenden lijve! Ik ben er voor advies, om je te helpen als je vastloopt, voor extra tips of misschien wel je stok achter de deur voor weegmomenten. Ik ben er voor de mensen die het fijn vinden om een therapeut als back-up te hebben.
01
De fundering
Zonder goede fundering kan je niet een stevig resultaat bouwen. Je creëert een beeld van wat nu je situatie is, het is de nulmeting voordat je start..
02
Nieuwe gewoontes
In deze fase draait het om het overboord zetten van je oude en ongezonde gewoontes. Je leert nieuwe gewoontes die passen bij je nieuwe en gezond makende leefstijl.
03
Maak de switch
Nu komt het erop aan, de switch naar vetverbranding en ketose. This is where the magic happens! Je scherpt de koolhydraten aan zodat je op vetverbranding overschakelt.
04
Voor altijd
Nu je op dit punt bent aangekomen betekent het dat je je reis hebt
volbracht. Een lange reis door een wereld van eten, leefstijl, mindset, hindernissen, zweet en tranen, gewoontes doorbreken, ups en downs. Maar je bent er! Je eindbestemming!
De voordelen van keto

Gewichtsverlies en een behoud van een gezond gewicht

Minder zin in zoete tussendoortjes

Plattere buik en vlottere spijsvertering

Meer energie

Minder snel honger

Betere slaapkwaliteit

Minder schommelingen in je humeur en meer innerlijke rust

Stabielere bloedsuikerspiegel en bescherming tegen diabetes type 2

Beter evenwicht tussen je ‘goede’ HDL-cholesterol en ‘slechte’ LDL-cholesterol

Zachtere huid en sterkere nagels

Sterker immuunsysteem

Betere opname van vitaminen en mineralen
Tarieven
Intake gesprek
Tijdens het intakegesprek ga ik nog meer vragen stellen om te kijken of jij al klaar bent voor een keto leefstijl. Daarnaast bekijk ik
samen met jou,of en zo ja, welke bloedwaardes we willen weten als startwaarde. Hierna kan je zelf aan de slag met het onlineprogramma waarvoor ik je aanmeld. Zo kom je in mijn ‘community’, waar ik jou kan volgen en dus kan helpen.
Duur: 90′
Prijs: €90
→ Maak een afspraak
Keto Leefstijl Programma
- 12 maanden toegang tot het online Keto Leefstijl Programma.
- 6x een vervolgconsult in de praktijk van 30 minuten (wegen & meten, vragen, steun en coaching).
- 4x een kort consult per telefoon (vragen, steun en coaching).
- Bereikbaar per mail voor korte vragen tussendoor.
Prijs: €380
→ Maak een afspraak
Afspraak maken
Via telefoon +32 (0) 475 79 53 56 of het aanvraagformulier kan je een afspraak maken in de praktijk in Maaseik. Je ontvangt via e-mail een uitgebreide vragenlijst om in te vullen. Ook hou je een week lang een voedingsdagboek bij.
→ Maak een afspraak
Wat is ketose?
“Je wordt als het ware een natuurlijke vetverbrandingsmachine.”
Hoe minder suikers je eet, hoe minder je bloedsuikerspiegel zal pieken en hoe minder insuline je lichaam zal aanmaken. Daardoor zal je drang naar zoete tussendoortjes vanzelf verdwijnen. Als je voldoende gezonde vetten aan je maaltijden toevoegt en je inname van koolhydraten beperkt tot voornamelijk groenten, knollen, noten en bessen, zullen je hersenen een klein deel van hun energie uit glucose opnemen en het grootste deel van hun brandstof uit ketonen halen. Dat zijn stoffen die vrijkomen wanneer je lever vetten afbreekt en verbrandt. Gezonde vetten zijn essentieel voor een goede hersenwerking en concentratie. Je hersenen bestaan tenslotte zelf voor meer dan de helft uit vet.
Is een keto leefstijl iets nieuws?
Een ketogene leefstijl is eigenlijk niets nieuws want onze voorouders hebben altijd zo geleefd, althans tot aan de agrarische revolutie, totdat de landbouw zijn intrede deed. Daarvoor at de oermens geen granen en geen industrieel bereide producten zoals snoep, frisdrank, chips of kant-en-klare maaltijden. Hij at veel groenten, knollen en wortels, zaden en noten, seizoensfruit, aangevuld met vis en wild. De jager-verzamelaars zaten ook niet de hele dag achter hun computer of tv, maar waren op zoek naar water, voedsel en onderdak. Naar schatting liepen ze 10 à 15 kilometer per dag. Hierdoor verkeerde ze in een ketogene staat.
Het principe van keto
De basispricipes van keto zijn eenvoudig:
- Kies voor echte voeding, pure natuurlijke ingredienten.
- Haal het grootste deel van je calorieen uit gezonde vetten.
- Vul aan met voldoende proteïne en trage koolhydraten zodat je genoeg bouwstoffen hebt om je energie en vetverbranding op peil te houden.
Veel gestelde vragen
Fase 1 » De fundering
Hoe weet ik of keto iets voor mij is?
Herken je jezelf in een of meerder van onderstaande omschrijvingen? Dan nodig ik je uit om keto te proberen.
- Ik heb alle diëten geprobeerd, maar het is me nog nooit gelukt om een gezond stabiel gewicht te behouden. Erger nog: hoe minder ik eet, hoe meer ik lijk bij te komen.
- Ik voel me vaak moe en futloos. Vooral na de middag krijg ik last van een energiedip.
- Zonder mijn dagelijkse kop koffie kom ik de dag niet door. Soms lijkt het alsof ik me door het leven sleur.
- Na een maaltijd heb ik altijd zin in iets zoets. Het is heel moeilijk om de verleiding van snoep en frisdrank te weerstaan, zeker op stressvolle momenten of ’s avonds op de bank.
- Ik voel me vaak nog moe als ik ’s morgen wakker word. Het liefst zou ik vol energie en met een fris hoofd aan de dag beginnen. Ik wil graag wat afvallen zonder dat ik honger hoef te lijden of intensief moet gaan sporten. Gewoon lekker eten, genieten en toch gewicht verliezen.
- Als ik tussen de maaltijden niet snel een tussendoortje eet, word ik vaak onrustig of hangry. Soms voel ik me ook wat slapjes en gaat mijn hartslag omhoog.
- Ik heb snel last van een droge huid en mijn haar en nagels lijken ook heel breekbaar.
- Ik neem al enkele jaren medicatie voor diabetes type 2 om mijn bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
- Ik draag al jaren overtollige kilo’s mee en voel me eigenlijk niet zo goed in mijn vel. Ik droom ervan om weer in mijn oude jeans te passen en zorgeloos naar het strand te kunnen gaan.
- Ik ben heel gevoelig voor ontstekingen, zeker als ik wat meer sport. Mijn lichaam heeft veel moeite om te recupereren.
- Suikerrijke tussendoortjes en koffie geven me een snelle energieboost, maar daarna voel ik me altijd zo moe. Het lijkt alsof mijn lichaam steeds meer nodig heeft voor hetzelfde effect.
- Ik word snel verkouden in de herfst en winter. Mijn immuunsysteem kan wel een boost gebruiken.
- Neem me mijn koekjes en chocolade af, en ik word gek.
- Na de maaltijd heb ik vaak last van buikpijn en/of een opgeblazen gevoel. Soms staat mijn buik zo bol dat het lijkt alsof ik zwanger ben. Mijn darmen lijken overgevoelig te reageren op een heleboel producten.
- Ik heb regelmatig pijn aan mijn gewrichten, vooral bij het opstaan. Artrose zit in de familie.
- Ik heb vaak moeite om me te concentreren en helder te denken. Het voelt alsof ik een ‘mist’ in mijn hoofd heb.
- Ik wil gezond en vitaal ouder worden en er alles aan doen om mezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen welvaart ziekten zoals kanker, MS, Alzheimer en Parkinson.
Kan ik mij voorbereiden om met keto te starten?
Moet ik caloriën tellen?
Hoeveel calorieën je lichaam dagelijks nodig heeft is afhankelijk van een heleboel factoren: leeftijd, man/vrouw, beweging en sport, actieve/zittende job, slaap, hormonenbalans, stress … Daarom ben ik een voorstander van pure natuurlijke voeding en intuïtief eten tot je voldaan bent.
Neem vooral de tijd en rust, niet snel snel voor de TV of achter de computer want dan is de kans op overeten groter omdat je lichaam niet snel genoeg een signaal naar je hersenen kan sturen dat het verzadigd is. Als je je macronutriënten en beweging per dag een tijdje wil bijhouden om een beter idee te krijgen van wat j lichaam nodig heeft en hoe jij het snelst gewicht verliest, kan dat bv. via de app ‘MyFitnesspal’.
Fase 2 » Nieuwe gewoontes
Waarom moet ik een tijdje snelle suikers en geraffineerde koolhydraten vermijden?
Snelle koolhydraten en suikers worden in korte tijd omgezet tot glucose (suikers). Als je die suikers niet meteen verbrandt, bv. tijdens sporten, blijven ze circuleren in je bloedbaan en veroorzaken ze een piek in je bloedsuikerspiegel, de bekende sugar rush. Als reactie zal je lichaam insuline aanmaken om het glucosegehalte in je bloed weer te verlagen. Telkens wanneer je insuline omhoog gaat, remt het je vetverbranding af. Bovendien zullen je cellen op lange termijn steeds minder gevoelig worden voor insuline en wordt je na een tijd ‘insuline resistent’, het voorstadium van diabetes type 2
Fase 3 » Maak de switch, dit is de ketogene fase.
Hoe kan ik mijn lichaam het gemakkelijkst in ketose brengen?
Hoe lang duurt het vooraleer ik in ketose ben?
Hoe weet ik of ik in ketose ben?
Er zijn drie manieren om te meten of je in ketose bent:
- In de urine, met een speciale teststrip.
- In de adem, via een ademtester.
- In het bloed, via een prikpen, dit is de meest betrouwbare methode.
Dit zijn de waardes:
- Vanaf 0,5 mmol: lichte ketose
- 0,5 – 2 mmol: voedingsketose (optimaal)
- 3 – 5 mmol: diepe ketose, na sporten
Wat mag ik de eerste dagen van de ketogene fase verwachten?
De eerste dagen zal je lichaam nog gewend zijn om koolhydraten te gebruiken als hoofdbrandstof, daarom zal het uit gewoonte naar suikers vragen. MCT-olie en gezonde tussendoortjes rijk aan gezonde vetten zullen je helpen om die sugar cravings te doorbreken. Het is ook belangrijk dat je voldoende waardevolle eiwitten aan je maaltijden toevoegt.
Zodra je suikervoorraad uitgeput raakt, na 3 à 5 dagen, zal je lichaam op zoek gaan naar een alternatieve brandstof: vet. Het zal de gezonde vetten uit je voeding naar je lever transporteren, waar ze worden omgezet tot energie, met ketonen als bijproduct.
Voel ik me moe of futloos tijdens de overstap naar keto?
De eerste weken dat je koolhydraatarmer eet, kan het zijn dat je je wat slapjes of futloos voelt, dit word ook wel de keto-griep genoemd. Dat heeft doorgaans twee oorzaken.
1. Je lichaam heeft tekort aan mineralen.
Hoe meer koolhydraten je voedingspatroon bevat, hoe meer water je lichaam vasthoudt. Zodra je overstapt naar meer vetten en minder koolhydraten, zal je lichaam een groot deel van dat overtollige vocht loslaten, en daarmee ook heel wat mineralen, zoals natrium en kalium. Daarom is het essentieel dat je je lichaam goed hydrateert met minstens 2 liter water, kruidenthee, verse bouillon…, per dag en dat je ook voldoende kwaliteitsvol zout binnenkrijgt, zoals Keltisch zeezout of himalayazout ( 1 à 2 theelepels per dag). Heb je behoefte aan een opkikker? Drink dan een kop verse (botten)bouillon, eventueel met een theelepel MCT-olie. Zorg er ook voor dat je voeding voldoende kalium en magnesium bevat, twee essentiële mineralen voor je energieniveau. Je haalt ze onder andere uit avocado, bladgroenten, champignons, selder, pompoen, kleine vette vis of een goed supplement.
2. Je lichaam gaat door een detox-periode.
Het kan ook zijn dat je lichaam door een detoxperiode zal gaan, doordat het vetreserves begint te verbranden waar gifstoffen zijn opgeslagen. Als je lever die stoffen niet snel genoeg kan verwerken, kun je tijdelijk last krijgen van ontgiftingsverschijnselen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, stemmingswisselingen en duizeligheid. Een dagelijkse wandeling in de frisse buitenlucht en een goede nachtrust kunnen je helpen om die detox-periode zo vlot mogelijk door te komen. Twee andere hulpmiddelen om vlotter over te stappen op vetverbranding zijn intermittent fasting en het gebruik van MCT-olie.
Hoe lang moet ik fase 3 toepassen?
Fase 4 » Voor altijd, je nieuwe leefstijl.
Hoe kan ik van keto een leefstijl maken?
Wat als ik een keer "cheat" en uit ketose ben. Hoe lang duurt het om weer in ketose te komen?
Dat is afhankelijk van persoon tot persoon en hoe je het aanpakt. Als je eens een ‘spijbel-dag’ inlast met bv. een pizza-avond, dan kan je de volgende dag intermitted fasting toepassen en de dag erna alweer in ketose zijn. Het kan zijn dat je gewicht wat omhoog gaat omdat je snelle koolhydraten ervoor zorgen dat je watergewicht vasthoudt. Schrik dus niet, je bent niet plots bijgekomen in vet maar wel in watergewicht. Zodra je weer overstapt naar keto of low-carb zal je dat watergewicht ook weer loslaten.
Geniet met volle teugen van je ‘spijbel-dag’, zonder schuldgevoel. Het is goed om je routine af en toe te doorbreken, zo blijft je lichaam ook getriggerd om snellere koolhydraten te verbranden!
Vertrouw op je lichaam, dat komt vanzelf weer in balans als je 80% van de tijd gebalanceerd en gezond eet.
Keto en sport
Kan ik blijven sporten tijdens het Keto Leefstijl Programma?
Wil je als duursporter overschakelen op vetten als energie in plaats van koolhydraten? Dat doe je best door vier weken een strikt ketogeen dieet te volgen zoals fase 3 van het Keto Leefstijl Programma. Tijdens die periode zal je prestatievernmogen lager liggen, maar na die eerste maand kun je geleidelijk opnieuw trage koolhydraten toevoegen.
Al even niet meer gesport?
Dan hou je het in de eerste 3 fases best rustig. Wandelen, zwemmen, pilates, yoga,…zijn ideaal. Het is echter geen goed idee om tijdens fase 3 plost met intensieve krachttraining of HIIT (High intensity interval training) te beginnen, dat zou je lichaam te zwaar onder stress zetten.
Geef jezelf dus liever eerst even de tijd om te wennen aan je nieuwe levensstijl, zwaarder sporten kan later.
Hoe kan je keto combineren met intensieve duursporten?
Door eerst 4 weken of langer fase 3 van het Keto Leefstijl Programma te volgen tot je lichaam ‘fatadapted’ is en dan te evolueren naar een flexibele low-card leefstijl waarbij je trage koolhydraten kan inzetten, afhankelijk van je sportroutine.
Keto is ideaal voor duursporten omdat je verlost wordt van de constante ups & downs in je bloedsuikerspiegel en niet constant hoeft bij te tanken met suikers uit bv. gels en drankjes. Je lichaam kan veel langer blijven gaan op vetten uit je voeding en op je eigen vetreserves.
Keto en sociaal leven
Wat met keto op restaurant?
Tijdens de ketogene fase (fase 3 van het KLP) is het essentieel dat je het programma volgt om je lichaam de kans te geven over te stappen van suikerverbranding naar vetverbranding. Gelukkig duurt dat proces doorgaans maar een paar weken.
Daarna kan je perfect uit eten gaan en je vetverbranding op gang houden door de juiste gerechten te kiezen. Als je voor de Belgische of Franse keuken kiest, staat er vaak verse vis of vlees op het menu.
Vervang je portie frieten of brood door een extra portie groenten en je zit goed.
Maar wees vooral ook niet te streng voor jezelf, je lichaam zal dan wel tijdelijk uit ketose gaan, maar je kan daarna gewoon weer de draad terug opnemen.